Mevsim Türlüsü

Malzemeler
500-600 gr kuşbaşı kuzu ya da süt dana eti,
5 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 adet orta boy patlıcan (uzun kemer patlıcan öneririz),
6-7 diş sarımsak,
2 adet orta boy kuru soğan
2-3 adet yeşil sivri biber (tatlı olacak),
3 adet orta boy patates,
2 adet orta boy kabak,
2-3 adet orta boy domates,
4 çay kaşığı domates salçası,
1 çay kaşığı tuz, karabiber,
1 tatlı kaşığı kekik, kuru nane,
3 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı
Patates ve kabakları soyup yıkadıktan sonra kuşbaşı et formunda doğrayın. Patlıcanları alacalı dediğimiz çizgili formda soyup uzunlamasına ikiye bölüp 2 cm boyunda dilimleyin. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda en az 30 dakika bekletin.
Öncelikle, kuşbaşı etleri geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşin üzerinde bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak etleri kendi suyuyla 3-4 dakika kavurun. Yemeklik ince doğranmış soğanlarla ortadan ikiye bölünmüş sarımsakları ve zeytinyağını ekleyerek orta ısılı ateşin üzerinde tahta kaşıkla sık sık karıştırarak et suyunu iyice çekinceye kadar, 8-10 dakika daha kavurun. Şimdi de 3-4 cm boyunda doğranmış sivri biberleri ve salçayı da ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Kabuklarını soyup iri kuşbaşı dilimlediğiniz domatesleri de ilave ettikten sonra sıcak suyu tencereye aktarın. Tuz, karabiber, kuru nane ve kekiği de serpiştirip tüm malzemeleri karıştırın. Sonra da tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısın ve kısık ateşte etler iyice yumuşayıncaya kadar en az 1 saat pişirin. Etler yumuşayınca üzerine sırasıyla patlıcan, kabak ve patatesleri koyun. Yemeği kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar, en az 35-40 dakika pişirin. Pilav ya da püre yanında sıcak olarak servise sunabilirsiniz. 
NOT: Etlerin iyice yumuşaması gerekir. Genelde dana eti çok daha geç piştiği için ben kuzu etini tercih edilir. Eğer dana eti kullanacaksanız, daha fazla su ekleyip daha uzun süre pişirmeniz gereklidir.
Afiyet olsun...
Powered by PRoaktif İletişim