Mevsim Türlüsü
500-600 gr kuşbaşı kuzu ya da süt dana eti,
5 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 adet orta boy patlıcan (uzun kemer patlıcan öneririz),
6-7 diş sarımsak,
2 adet orta boy kuru soğan
2-3 adet yeşil sivri biber (tatlı olacak),
3 adet orta boy patates,
2 adet orta boy kabak,
2-3 adet orta boy domates,
4 çay kaşığı domates salçası,
1 çay kaşığı tuz, karabiber,
1 tatlı kaşığı kekik, kuru nane,
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı
Patates ve kabakları soyup yıkadıktan sonra kuşbaşı et
formunda doğrayın. Patlıcanları alacalı dediğimiz çizgili formda soyup
uzunlamasına ikiye bölüp 2 cm boyunda dilimleyin. Acı suyunun çıkması için bol
tuzlu suda en az 30 dakika bekletin.
Öncelikle, kuşbaşı etleri geniş bir tencereye koyun. Orta
ısılı ateşin üzerinde bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak etleri kendi
suyuyla 3-4 dakika kavurun. Yemeklik ince doğranmış soğanlarla ortadan ikiye
bölünmüş sarımsakları ve zeytinyağını ekleyerek orta ısılı ateşin üzerinde
tahta kaşıkla sık sık karıştırarak et suyunu iyice çekinceye kadar, 8-10 dakika
daha kavurun. Şimdi de 3-4 cm boyunda doğranmış sivri biberleri ve
salçayı da ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Kabuklarını soyup iri kuşbaşı dilimlediğiniz domatesleri
de ilave ettikten sonra sıcak suyu tencereye aktarın. Tuz, karabiber, kuru nane
ve kekiği de serpiştirip tüm malzemeleri karıştırın. Sonra da tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte
kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısın ve kısık
ateşte etler iyice yumuşayıncaya kadar en az 1 saat pişirin. Etler yumuşayınca
üzerine sırasıyla patlıcan, kabak ve patatesleri koyun. Yemeği kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayıp suyunu
çekinceye kadar, en az 35-40 dakika pişirin. Pilav ya da püre yanında sıcak
olarak servise sunabilirsiniz.
NOT: Etlerin iyice yumuşaması gerekir. Genelde dana eti
çok daha geç piştiği için ben kuzu etini tercih edilir. Eğer dana eti
kullanacaksanız, daha fazla su ekleyip daha uzun süre pişirmeniz gereklidir.
Afiyet olsun...
