Sezon Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Malzemeler
Salamura bağ yaprağı ( istenilen miktarda )
Zeytinyağı
İçi için
2 su bardağı Sezon Pirinç
1 su bardağına yakın sıcak su
2-3 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, nane, pulbiber
Üzerine
dilimlemek için
Limon
Hazırlanışı
Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Soğanı yemeklik
doğrayıp bir miktar zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım. Ardından pirinci
ekleyip kavurmaya devam edelim. Pirinç kavrulunca salçayı ekleyip baharatları
ilave edip karıştırıyoruz. Sıcak suyu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz. (içi
sarma ile de pişeceği için fazla su ilave etmiyoruz. ) pirinçler suyunu çekince
altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Bağ yapraklarını yıkıyoruz. Bir tencerede su
kaynatıyoruz. Yaprakları demet halinde kaynayan su içine atıyoruz. 5 dk kadar
hafif yumuşatıp sudan çıkarıp süzgece alıyoruz. Bağ yaprakları bitene kadar
aynı işlemi tekrarlıyoruz. Sarmayı dizeceğimiz tencerenin dibini bağ yaprağı
ile kapatıyoruz. Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde bir tepsinin içine
koyalım. Hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup uzunlamasına
yaydıralım. Yaprağın bize bakan geniş kısmını harcın üzerine kapatıyoruz. Yan
kısımlarını da kapatarak saralım. Sardığımız sarmaları tencereye dizip üzerine
zeytinyağı gezdirip hafif tuz serpelim. (yapraklar tuzluysa tuz
serpmeyebilirsiniz.) üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Üzerine 3-4
dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak
kapatalım. Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Pişince
dinlenmeye bırakalım. Arzuya göre yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…
