Beşamelli Kabak
Karnıyarık
Malzemeler
4 adet aynı
boyda kabak,
300 gr.
Kıyma,
1 adet soğan,
2 adet sivri
biber,
2-3 adet
domates (soyulmuş, doğranmış),
2 diş
sarımsak,
1 tatlı
kaşığı toz şeker,
Tuz,
Karabiber,
Zeytinyağı,
Beşamel için malzemeler
2 yemek
kaşığı un,
2 yemek
kaşığı tereyağı,
500 ml. Süt,
150 gr. rende
taze kaşar peyniri,
1 tutam
muskat rendesi,
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Kabakları
uzunlamasına 2’ye bölün, alt kısmından ince bir parça alın ki kabaklar tepside
düzgün dursun. Kabakların içindeki çekirdekli kısmını bir kaşık yardımıyla alıp
içlerinin havuz gibi olmasını sağlayın ve kabakları fırın tepsinize alın.
Üzerlerine tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirdiğiniz kabakları 10-15 dakika
180 derece fırında yumuşatın. İç harç için soğan ve biberi yemeklik doğrayın.
Sarımsağı ezin. Orta boy bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin, yağ
kızınca kıymayı ilave edin. Tuz, karabiber serpin. Kıyma renk aldığında
biberleri ekleyin bir tur çevirin ve soğanı ilave edin. Soğan ve biber
yumuşadığında domates, şeker, tuz ve karabiberi ilave edin. Suyunu çektirip,
kenara alın. Beşamel sos için, ayrı bir tencereye tereyağını ekleyin. Tereyağı
eriyince unu ilave edin ve kavurmaya başlayın, unun kokusu çıktığında, süt, tuz
ve karabiberi ekleyin ve kıvam alıncaya kadar pişirin, içine bir tutam muskat
rendeleyin. Tencereyi ateşten alıp içine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip
peynir tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Fırın tepsinize yerleştirdiğiniz
kabakların içlerine kıymalı harçtan doldurun, üzerlerine beşamel sostan dökün.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Not: Muskat
bir baharat çeşididir. Küçük hindistan cevizi de denir. Muskat zeytin
büyüklüğünde, üzerinde çizgiler bulunan bir ceviz türüdür. Hindistan cevizi
meyvesiyle isim benzerliği dışında tamamen farklıdır. Yetiştiği yer Banda
Adalarında yetişen tropik bir ağaç cinsidir.
Afiyet olsun...
