Sezon Humus
Malzemeler
500 g Sezon Nohut(Haşlanmış,
kabukları alınmış hali ile, yaklaşık 2-3 su bardağı)
1,5 çay
bardağı ılık su
Humus için
1 çay bardağı
ılık su
1/2 çay
bardağı tahin
1 çay kaşığı
kimyon
4 çorba
kaşığı limon suyu
3-4 diş
sarımsak(ezilmiş)
Tuz
Süslemek için
Kimyon
Kırmızı pul
biber
Sumak
Kıyılmış
maydanoz
Arzuya göre
salatalık turşusu ve turp
Hazırlanışı
Nohutlarınızı
bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın, bir taşım kaynatın, çıkan
köpüklü suyu dökün, tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerenizde tam pişirin(hafif
çatlasın ve kabukları kolay çıkabilecek hal alsın)(Yaklaşık 15-20 dk) Nohutların
kabuklarını temizleyin, ölçüdeki nohutu elde edin. Kabuksuz nohutları,1,5 çay
bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın, tekrar ocağa koyun, tahta
kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin. Ilınmış nohutunuzu el püre yapıcınızdan
geçirerek pürüzsüz hal almasını sağlayın. Nohutunuz katı bir hal alacak.(bu
aşamada derin dondurucuda saklayabiliriz)
2.kez kısık
ateşe aldığınız nohutunuza 1 çay bardağı ılık su ekleyin yumuşatın,sürekli
karıştırarak açılmasını sağlayın.(1 dk).Ateşten aldığınız sıcak nohutunuza
tahin ,limonsuyu,ezilmiş sarımsak tuz ve kimyonu ekleyin.Çok iyi karıştırın.
Servis
tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusunuzu kimyon,pul kırmızı
biber,sumak,kıyılmış maydanoz ile süsleyin.Üzerine incecik zeytinyağı
gezdirin.Ilık servis yapın.
Afiyet olsun...
