SEZON SARIMSAKLI
KÖFTE
Köfte malzemesi
2 su bardağı Sezon İnce Bulgur
1 su bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıcak su
Sos malzemesi
6-7 diş sarımsak
2 domates
2 yemek kaşığı biber salçası
1.5 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım demet maydanoz
Hazırlanışı
Bulgur sıcak su ile ıslatılır ve yaklaşık 30
dakika üzeri kapalı olarak bekletilir. Diğer köfte malzemeleri eklenir ve
gerektiğinde azar azar su ilave edilerek iyice yoğrulur. Hamurdan fındık
büyüklüğünde parçalar koparılır, eller ara sıra ıslatılarak yuvarlanır, ortasına
parmak bastırılarak şekil verilir. Yuvarlanan köfteler bir tepsiye üst üste
olmayacak şekilde konulur. Derin bir tencerede 6-7 bardak kaynamış suya yarım
limon sıkılır ve köftelerin yarısı suya konulur. Yaklaşık 15-20 dakika
kaynayarak su yüzeyine çıkan köfteler süzgeç ile sudan çıkarılır ve iyice
süzülerek geniş bir tepsiye konulur. Kaynayan suya ikinci parti köfteler
eklenir ve aynı şekilde pişirilerek tepsiye alınır. Sosu için sarımsak havanda dövülür
zeytinyağında biraz ısıtılarak sarımsak aromasının çıkması sağlanır. Salçası
konularak ezildikten sonra rendelenmiş domates eklenerek 5 dakika kaynatılır.
Sos sıcak olarak köftelerin üzerine dökülür, ince kıyılmış maydanoz serpilir ve
köfteler zedelenmeden alttan üste doğru yavaşça karıştılır. Sosun çekmesi için
birkaç kez daha karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...
